SAOPŠTENJE ZA MEDIJE POVODOM NEISTINITIH NAVODA U VEZI SA PORODICOM MINISTRA DR BOGDANIĆA

Advokatska kancelarija Stevanović zastupa Nikolu Bogdanića, sina ministra zdravlja i socijalne zaštite Dragana Bogdanića, a povodom širenja neistinitih i paušalnih navoda raznih medija u BiH, tokom protekla dva dana.

Naime, pojedini mediji su objavili informaciju da je u večernjim časovima, dana 19. avgusta 2018. godine, Nikola Bogdanić, sin ministra zdravlja i socijalne zaštite Dragana Bogdanića, izazvao saobraćajnu nezgodu na području opštine Teslić, upravljajući službenim vozilom Vlade Republike Srpske, marke „Tuareg“.

Na ovaj način pojedini mediji su našeg klijenta doveli u vezu sa ovim događajem na način da su pogrešno prikazali činjenično stanje, te time javnost doveli u zabludu iznošenjem niza neistina, stvarajući pogrešnu sliku o porodici Bogdanić, kao i o radu cjelokupne Vlade RS.

Tim povodom Advokatska kancelarija Stevanović obratila se svim medijima koji su objavili sporne navode, sa zahtjevom za demanti istih, čiju Vam sadržinu prenosimo u cjelosti:

„Poštovani, obraćamo Vam se kao pravni zastupnici gospodina Bogdanić Nikole iz Banja Luke, a sa zahtjevom da se u skladu sa članom 28. Zakona o javnom informisanju Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 3/97) objavi ispravka neistinite i uvredljive informacije koja šteti ugledu našeg klijenta.

Naime, dana 19.08.2018. godine u 23:39h na Vašem portalu je objavljen članak pod nazivom „Sin ministra Bogdanića službenim vozilom Vlade RS izazvao udes u Tesliću“. Nepoznati autor ovog članka koristio se neprovjerenim i neistinitim informacijama u cilju dobijanja vijesti koja će stvoriti pogrešnu sliku o porodici ministra zdravlja i socijalne zaštite, gospodina Dragana Bogdanića, ali i o čitavoj Vladi. Prosječni čitalac nakon čitanja Vašeg članka stiče utisak da Nikola Bogdanić, sin ministra zdravlja i socijalne zaštite, zloupotrebljava položaj svog oca, koristi službeno vozilo i krši saobraćajne propise, a što je u konačnici dovelo do povrede drugog učesnika u saobraćajnoj nezgodi, čime se stvara pogrešna slika o ovim uglednim ljudima, ali i o radu cjelokupne Vlade Republike Srpske.

Prije svega, ističemo da Vi kao jedan od vodećih i renomiranih portala u okruženju i šire, kao portal za koji se vjeruje da u svakom trenutku pruža pravovremene i istinite informacije niste smjeli dozvoliti sebi iznošenje neistina kojim se vrijeđa čast i ugled ministra Dragana Bogdanića i njegove porodice, ali i rad ključnog organa izvršne vlasti u našem entitetu.

Ističemo da je tačno da se tokom prethodne noći na području opštine Teslić dogodila saobraćajna nezgoda, a u kojoj je učestvovao Nikola Bogdanić, sin ministra zdravlja i socijalne zaštite, Dragana Bogdanića. Nikola Bogdanić je upravljao putničkim motornim vozilom marke „Tuareg“, koje je u vlasništvu njegove majke, to jeste supruge ministra Dragana Bogdanića, a ne u vlasništvu Vlade Republike Srpske, kako je to navedeno u saopštenju Portala. Informacija koja se odnosi na vlasništvo nad motornim vozilom koje je bilo učesnik u saobraćajnoj nezgodi, a kojim je upravljao Nikola Bogdanić, se jednostavnom i brzom provjerom mogla utvrditi.

Takođe, ovim putem želimo da istaknemo da su nadležni službenici prilikom vršenja uviđaja na licu mjesta utvrdili da je do pomenute saobraćajne nezgode došlo usljed oduzimanja prava prvenstva od strane vozača automobila marke „Fiat“, te da je prilikom alkotestiranja Nikola Bogdanić imao 0.00 promila alkohola u krvi.

Slijedom navedenog, a naročito zbog narušenog ugleda Nikole Bogdanića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Dragana Bogdanića, kao i same Vlade Republike Srpske, te neistinitosti objavljenih informacija, zahtjevamo da se na Vašem portalu, odmah nakon prijema ovog dopisa, a u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom iz oblasti medija, objavi demanti u kome će se javnost upoznati sa neistinitošću objavljenih informacija.

Dati demanti mora biti objavljen u istom dijelu portala kao i objavljeni članak, najkasnije u toku današnjeg dana, uz obaveznu napomenu da vozilo kojim je upravljao Nikola Bogdanić nije u vlasništvu Vlade Republike Srpske, nego u vlasništvu njegove majke.

Smatramo da ovakvo paušalno prenošenje neistina nije primjereno sredstvu javnog informisanja koje uživa značajno povjerenje građana, jer može javnost dovesti u zabludu, te Vas shodno tome molimo da u najkraćem mogućem roku postupite u skladu s ovim dopisom, u suprotnom ćemo biti prinuđeni da tražimo sudsku zaštitu zbog narušenog ugleda usljed iznošenja neistinitih informacija.“

Nakon poslatih zahtjeva za demanti spornih navoda, većina portala je postupila u skladu sa zahtjevom, te demantovala informaciju da je saobraćajna nezgoda izazvana putničkim motornim vozilom marke „Tuareg“ koje je u vlasništvu Vlade RS, već vozilom koje je u vlasništvu majke Nikole Bogdanića, odnosno supruge ministra zdravlja i socijalne zaštite, Dragana Bogdanića.

Na ovaj način Advokatska kancelarija Stevanović, je spriječila dalje širenje neistina, te urušavanja ugleda kako porodice Bogdanić, tako i rada Vlade Republike Srpske.

PR služba AK Stevanović,
Kontakt: Milijana Vulović
055 230 000